marți, 28 iunie 2011

Tamas Vesmas



Miercuri 15 iunie, Clubul Melomanilor l-a avut ca invitat pe pianistul român Tamas Vesmas.

Întâlnirea a avut loc în sala "Filip Lazăr" a Filarmonicii Oltenia. Aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani, întâlnirile cu diferitele personalităţi sunt realizate şi moderate de distinsa doamnă profesoară, Maria Barbărasă. Cu acest prilej, participanţii la întâlnire au avut prilejul să-l cunoască pe pianistul Tamas Vesmas; să-l asculte vorbind despre muzică şi cântând la pian.

Tamas Vesmas s-a născut în România, în comuna Ghiroc, lângă Arad. A început studiul pianului la clasa profesoarei Ella Phillip la vârsta de 10 ani, în cadrul Liceului de Muzică din Timişoara. Fiind un elev talentat şi sârguincios, Tamas Vesmas a păşit pe scenă în calitate de solist, de la 14 ani.

Studiile universitare au fost urmate mai apoi la Conservatorul “ Ciprian Porumbescu”, azi Academia de Muzică Bucureşti, unde a avut prilejul să-şi continue studiile cu eminenta profesoară de nivel internaţional, Florica Musicescu, profesoară de care se leaga destinul lui Dinu Lipatti şi a multor studenţi care i-au trecut pragul casei.

În decursul anilor şi-a completat studiile la Paris cu Yvone Lefebure şi Monique de la Bruchollerie, ambele fiind profesoare la Conservatorul din Paris. Tamas Vesmas a avut o activitate pianistica vastă, care s-a extins de la recitalurile de pian şi muzică de cameră, la concerte susţinute cu orchestre naţionale şi internaţionale, competiţii, înregistrări de albume muzicale, dirijat, master-classuri. În 1962 a fost premiat la Competiţia Naţionala pentru Tineri Solişti din Bucuresti. În 1968, când se afla déjà la Paris, prezentându-se la concursul Claude Debussy, a obţinut Medalia de Aur. Alături de cele două competiţii importante ale vieţii sale se numără şi alte numeroase premii.

Tamas Vesmas este cunoscut ca pianist în mai mult de 25 de ţări precum Anglia, Franţa, Germania, Elveţia, Olanda, Ungaria, Romania, Belgia, Spania, Portugalia, Argentina, Thailanda, Africa de Sud, Israel, Australia, USA, Japonia. A concertat cu orchestră precum BBC Northern S.O., BBC Scottish S.O., BBC Welsh S.O., Bournemouth Sinfonieta, Ulster Orchestra, London Mozart Players, Solistes de Paris, L’Orchestre Philarmonique de Montpellier, New Zealand S.O., Orchestra

A colaborat cu dirijori precum Simon Rattle, Jean – Claude Casadessus, Janos Furst, Harry Blech, Kurt Redel, Carlo Zecchi, Mark Elder, Erich Bergel.

A fost invitat să concerteze şi la filarmonicile din Timişoară, Cluj-Napoca, Bacău, Craiova şi Tg. Mureş.

În anul 2000 a fost prezent la Festivalul Internaţional al Artelor din Noua Zeelandă, unde a susţinut trei recitaluri de pian de o mare diversitate stilistică. Are prilejul sa cânte la Bangkok, la Academia Internaţională de Muzică din Zurich, Elveţia, la Ateneul Român, Bucureşti. A cântat în Spania la Granada, Motril, Jean, Almeria şi Almuncar, în Londra la Goldsmith College University, în SUA la Columbus, Piano Festival în Vendome-Franta.

A fost invitat să cânte în cadrul unor festivaluri europene în calitate de solist şi în formaţii camerale, având colaboratori pe Nathan Milstein, Gyorgy Pauk, Boris Belkin, Mark Lubotsky, Cho-Liang Lin, Boris Bermann, Peter Frankl, Henz Hollinger, Alexander Ivanshkn.

Mai recent , în cadrul unor deplasări în Statele Unite, Tamas Vesmas se întâlneşte după 30 de ani cu doi colegi de generaţie : Szekely Eva – vioară, Laufer Wolfgang – violoncel . Ca elevi la Liceul de Muzica , au întemeiat un trio sub numele “Temesvary Trio”, cu care au susţinut mai de mult trei recitaluri de excepţie în Statele Unite.

Toţi trei au fost etichetaţi , încă din primii ani de şcoală, a fi în viitor muzicieni de valoare, lucru pe care l-a confirmat.

Tot ca interpret în cadrul formaţiilor camerale a făcut turnee în Noua Zeelandă, locuri în care şi-a defăşurat, pe lângă activitatea de solist, dirijor şi interpret de muzică de cameră, activitatea de profesor, predând pian, muzică de cameră şi fiind şef al catedrei de instrumente cu claviatură al Şcolii de Muzică din cadrul Universităţii din Auckland.

Tamas Vesmas este fondatorul şi primul director musical al orchestrei de cameră din Aukland şi fondatorul Festivalului Internaţional de Pian 2006. Cu această orchestră a făcut turnee în Noua Zeelandă.

În calitate de pianist a fost invitat să susţină master-clasuri la Goldsmith College, în universităţile din SUA, Spania, Elveţia, România, Israel, Bangkok, Academia de Artă din Hong Kong.

Pe Tamas Vesmas îl găsim ca membru de juriu în cadrul unor concursuri internaşionale de pian din Italia şi la Concursul Internaţional de Pian din Timişoara, “Ella Philip” – 2006, 2008. Este preşedinte al competiţiilor de pian şi muzică de cameră în trei mari universităţi dinAustralia: în Griffin University Queensland Conservatorium of Music, University of Sydney Conservatorium of Music si Universitateadin Melbourne-Victorian College of Arts.

Tamas Vesmas a colaborat si cu case de discuri, precum Radio Hong Kong, Kiwi/ Pacific Records (album Brahms), “ARD Studiofrance” si Ode Records (integral lucrarilor pentru pian si violoncel de Prokofiev cu violoncelistul Alexander Ivahkin), BGM-Noua Zeelanda ( album Bartok si Debussy), ATOLL(Debussy-24 de Preludii), McCarthy Communications.

Acum, în anul 2011, Pianistul Tamas Vesmas s-a stabilit în Europa, la Paris unde are o bogată activitate ca pedagog şi ca interpret.

Vineri, 17 iunie, Tamas Vesmas dirijor şi solist la pian, a oferit publicului craiovean o superbă seară de muzică clasică din creaţia lui Franz Danzi, Johan Sebastan Bach, Wolfgang Amadeus Mozart.

https://picasaweb.google.com/clubulmelomanilor/TamasVesmas?authuser=0&feat=directlink

luni, 6 iunie 2011

Bijuterii muzicale : de la Bach la Brahms


Joi, 2 iunie, a fost o noua întâlnire a Clubului Melomanilor, realizată de prof. Maria Barbărasă.
După o succintă introducere în care am aflat mai multe date despre genul concertului instrumental şi particularităţile sale în perioadele preclasică, clasică şi romantică, am ascultat din colecţia de DVD-uri a secţiei audio-video: Concertele brandenburgice nr.3, 4 şi 5 de Johann Sebastian Bach, interpretate de Orchestra din Munchen, dirijată de Karl Richter.
În partea a doua s-a urmărit Concertul pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor. op. 102 de Johannes Brahms interpretat de Gidon Kremer la vioară, Mischa Maisky la violoncel şi Orchestra Filarmonicii din Viena condusă de Leonard Bernstein.
Întreaga audiţie a fost o încântare. La final, cei prezenţi, au avut prilejul să-şi satisfacă diverse curiozităţi legate de muzică sau muzicieni, apelând la bogatele cunoştinţe în acest domeniu, ale doamnei profesoare Maria Barbărasă.
Urmariţi albumul picassa: https://picasaweb.google.com/clubulmelomanilor/206BijuteriiMuzicale?authkey=Gv1sRgCMTchfzJpJi6YA&feat=directlink