vineri, 25 martie 2011

Tineri muzicieni



În cadrul proiectului de parteneriat educaţional "Muzica clasică, prietena copiilor", dintre Liceul de Artă "Marin Sorescu" din Craiova şi Biblioteca Judeţeană" Alexandru şi Aristia Aman", miercuri 23 martie 2011, ora 17.00, în secţia audio-video a bibliotecii, a avut loc o audiţie muzicală, sub genericul "Tineri Muzicieni".
Programul a fost susţinut de elevii Liceului de Artă "Marin Sorescu" Craiova.

Au interpretat:

Ioana Nedelcu - vioară (cl.a III-a) prof. Speranta Şopov : "Menuet" de W.A.Mozart
Luca Neacşiu Popescu - pian (cl. a III-a) prof.Liviu Pîrvu
: Studiu op.72 nr.6 de M.Moszkovski şi Sonatina de B.Bartok

Valentin Iliuţă - vioara (cl.a IV-a) prof. Speranţa Şopov : Allegro de J.H. Fiocco

Maria Enceanu - flaut (cl. a VIII-a) prof. Eugen Pirvu : Aria boemă rusă de W.Popp

Andreea Suchici - vioară (cl.a VII-a) prof. Cornel Berbec: Sonata a IV-a( părţile I şi a II-a) de G.Fr.Händel

Eduard George Cotoianu -clarinet (cl.a VI-a) prof.Gheorghe Pop: "Chanson exotique" de M.Delgiudicce şi Concertul nr.3 (părţile a II-a şi a III-a) pentru clarinet de K.Stamitz

Bianca Zamfira - pian (cl.a VIII-a) prof. Camelia Săndulescu:Sonata KV 547(P.I) de W.A.Mozart şi Rapsodia op.79 nr.1 de J. Brahms

Casandra Mareş - vioară (cl.a VIII-a) prof. Ştefan Dumitru: "Dans rustic" de George Enacovici şi Romanţa în Fa major de L.van Beethoven

Andreea Bălan -flaut (cl.a VIII-a) prof.Eugen Pirvu: "Andantino pastorale" de Vasile Jianu şi Concertul în Do major( partea I ) de A. Gretry

Alexandra Feraru - vioară (cl.a VIII-a) prof. Speranţa Şopov: "Simfonia spaniola"(P.I) de E. Lalo


Au acompaniat la pian prof.Felix Ionescu şi prof. Edward Man.

Prin serile intitulate “Tineri muzicieni”, Clubul melomanilor îsi propune să antreneze elevii muzicieni în contacul cu publicul, să-i stimuleze să acorde importanţă studiului pentru o prestaţie cât mai bună, şi să promoveze tinerele talente.

Urmăriţi albumul: https://picasaweb.google.com/clubulmelomanilor/TineriMuzicieni03?feat=directlink

joi, 10 martie 2011

Mirabela Dina



Miercuri, 9 martie, Clubul Melomanilor a avut-o ca invitată pe Mirabela Dina, pianista româncă stabilită în Germania, venită "acasa," în Craiova, să concerteze la Filarmonica Oltenia, vineri 11 martie 2011
Doamna profesoară Maria Barbărasă a fost moderatoarea întâlnirii. Cu întrebări bine alese, care dovedeau şi o buna informare despre cariera invitatei, a reuşit să o provoace să se destăinuie şi să se simtă bine în clubul nostru.

Născută la Craiova, în anul 1976, Mirabela Dina a început studiul pianului la o vârstă fragedă - patru ani. Doi ani mai târziu, a fost prezentată renumitelor profesoare Ioana Minei şi Ana Pitiş de la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti), de a căror îndrumare profesională a beneficiat pe întreg parcursul educaţional.

La vârsta de opt ani, când a câştigat Premiul I la prestigiosul Concurs Internaţional pentru Tineri Pianişti (Concorso Internazionale per Giovani Pianisti) - Stresa/Italia, Mirabela Dina s-a făcut imediat remarcată în lumea muzicală. Ca solistă, a debutat la vârsta de zece ani, când a interpretat, în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia“, Concertul în Re major de J. Haydn.

După 1989, căderea cortinei de fier i-a oferit tinerei pianiste numeroase oportunităţi de afirmare, fiind invitată să concerteze în Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi S. U. A., consolidându-şi, astfel, o binemeritată reputaţie internaţională.

Dupa absolvirea bacalaureatului, la Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti (promoţia 1995), Mirabela Dina îşi începe studiul la Hochschule für Musik din Köln, la clasa profesoarei Karin Merle. Anul 1995 i-a adus un alt valoros Premiu I, de această dată la „Waki - Piano Competition“ (Japonia).

În anul 1998, cu prilejul dublului debut în capitala Germaniei, a interpretat, în compania Deutsches Symphonie-Orchester, Concertul nr. 26 în Re major, K. 537 („al Încoronării“) de Mozart, pe scena faimoasei Berliner Philharmoniker, şi, la Konzerthaus am Gendarmenmarkt, Concertul nr. 2 în Si bemol major, op. 83 de Brahms. Totodată, a obţinut un deosebit succes la Köln (unde a interpretat Concertul nr. 3 de Bartók) şi în Marea Britanie(Concertul nr. 1 în Mi bemol major de Liszt).

Fiind solicitată din ce în ce mai mult să abordeze şi repertoriul muzicii de cameră, s-a pregătit cu renumiţii pianişti şi profesori Dmitri Bashkirov, Fou Ts'ong, Leon Fleisher, Christian Petrescu, Alexander Lonquich, Karl-Heinz Kämmerling, David Wilde, Alexandre Rabinovitch, precum şi cu membrii celebrului „Alban Berg“ Quartet.

Un reper definitoriu în evoluţia carierei ei artistice l-a reprezentat cucerirea Premiului I la Concursul Internaţional de Pian „Martha Argerich“ (Buenos Aires, 1999) - moment de senzaţie ce a stârnit aplauze entuziaste din partea publicului şi care a propulsat-o pe tânăra interpretă în centrul atenţiei lumii muzicale. După concertele susţinute în Argentina, a fost invitată să cânte în compania Orchestre Symphonique de Montréal (dirijor Charles Dutoit) şi Bamberger Symphoniker (pentru postul West German Radio - WDR, în seria „Master Pianists“). Au urmat recitalul prezentat la Herkulessaal der Münchner Residenz, precum şi participări la festivaluri internaţionale de marcă (La Roque d'Anthéron - Franţa, Klavier-Festival - Ruhr/Germania, Musica Vitae - Växjö/Suedia, „Settembre Musica“ - Torino/Italia şi „Martha Argerich“ - Beppu/Japonia, Buenos Aires/Argentina şi Lugano/Elveţia - unde, în anul 2003, a cântat împreună cu Martha Argerich, cu prilejul concertul final, Suita “Spărgătorul de nuci” pentru două piane de Ceaikovski, apărută pe CD la EMI, sub titlul “Martha Argerich and Friends”).

În februarie 2007, a concertat la Paris, la Salle Pleyel, cu prilejul seriei de manifestări culturale dedicate lui J. S. Bach, unde a interpretat, împreună cu Martha Argerich, Gabriela Montero, Mauricio Vallina, Gidon Kremer şi Kremerata Baltica, printre alte lucrări din creaţia marelui compozitor, Concertul pentru patru piane şi orchestră.

Ana Mirabela Dina a realizat înregistrări pentru WDR (Westdeutsche Rundfunk), Bayerischen Rundfunk, pentru posturi de radio din Bucureşti, Paris, Buenos Aires (sub formă de CD) şi Lugano. Ca profesor, susţine cursuri de măiestrie artistică în Buenos Aires, La Plata (Argentina), Bucureşti, Craiova şi a fost deseori invitată să facă parte din juriul Concursului “Jugend musiziert” din Germania.

Începând din anul 2007, Ana Mirabela Dina este cadru didactic universitar la Hochschule für Musik din Köln.

În această seară am ascultat din înregistrările tinerei pianiste: momente muzicale din Suita “Spărgătorul de nuci” pentru două piane de Ceaikovski, în care Mirabela Dina se afla alături de Martha Argerich; partea a doua din Concertul nr.1 in Do minor pentru pian op. 35 de Dmitri Sostakovici, partitura ce va fi interpretată şi în concertul de la Craiova, alături de orchestra simfonica a Filarmonicii "Oltenia, dirijor Marius Hristescu; finalul unei lucrari cameral "Carnavalul pădurii"de Thierry Huillet (http://www.youtube.com/watch?v=jpoyywttXyE).


Au fost prezenţi şi elevi ai Liceului de Artă "Marin Sorescu", care studiază pianul şi vor să urmeze o carieră asemănătoare: Adela Liculescu, Ruxandra Luţan şi Adrian Radu.


Pentru a păstra în amintire această minunată seară, s-au făcut şi fotografii de grup.

Urmăriţi albumul:
https://picasaweb.google.com/clubulmelomanilor/MirabelaDina?feat=directlink